Τελετουργία
 
Η Τελετουργία Του Καφέ 

Αν το καβούρδισμα του καφέ θεωρείται τέχνη, η προετοιμασία ενός τέλειου φλιτζανιού είναι μαεστρία. Τέσσερα μυστικά οδηγούν στο τέλειο φλιτζάνι: η φρεσκάδα, το τέλειο άλεσμα, η δοσολογία και το νερό. 

Φρεσκάδα
Ο καφές πρέπει να προστατεύεται από το φως, την ζέστη και την υγρασία. Το οξυγόνο αποτελεί τον χειρότερο εχθρό του καφέ και είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της ταχείας φθοράς τους. Αποθηκεύετε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό μέρος μέχρι και δύο βδομάδες.  Ο αλεσμένος καφές χάνει την φρεσκάδα γρηγορότερα, γι' αυτό και οι κόκκοι πρέπει να αλέθονται μόνο σε ποσότητες που θα χρειαστούν για μερικές μέρες. 

Άλεση
Η διαδικασία της άλεσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε από τον κόκκο στο φλιτζάνι όλα τα εκλεκτά συστατικά του καφέ. 
Σε γενικές γραμμές, όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία προετοιμασίας του ροφήματος, τόσο πιο λεπτός πρέπει να είναι ο καφές. Ο espresso που ετοιμάζεται σε 25 δευτερόλεπτα, έχει ένα πολύ λεπτό κόψιμο, σχεδόν σαν τους κόκκους της ζάχαρης. Η καφετιέρα με έμβολο (French press) χρειάζεται περίπου 4 λεπτά και χρησιμοποιεί ένα χοντρότερο καφέ από τον espresso. Η ηλεκτρική καφετιέρα (drip machine) θέλει ακόμα πιο χοντρό καφέ και συνήθως χρειάζεται 5 με 10 λεπτά για την παρασκευή του καφέ.  

Δοσολογία 
Για ένα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου χρησιμοποιείστε 2 κουταλιές του γλυκού φρεσκοαλεσμένο καφέ (7γρ για κάθε φλιτζάνι). Ύστερα προσθέστε ζεστό, σχεδόν βραστό νερό. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικό φλιτζάνι καφέ με πλήρης απόσταξη των αρωμάτων του καφέ. 
Για έναν ελληνικό καφέ, χρησιμοποιείστε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού (4,5γρ), πολύ λεπτοκομμένου καφέ. Ενώ για έναν espresso (7 γρ) ψιλοκομμένου καφέ ανάλογα με την μηχανή που χρησιμοποιείται. 

Νερό
Για μια επιτυχή διαδικασία πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το νερό είναι φρέσκο, δροσερό και ουδέτερο, χωρίς άλατα και χλώριο. Ο καφές σερβίρεται ζεστός (γύρω στους 60 βαθμούς Κελσίου) όχι όμως βραστός, αλλιώς το αποτέλεσμα είναι μια πικρή και δυσάρεστη γεύση. Η καφετιέρα πρέπει να διατηρείται καθαρή, ώστε να μην αλλοιώνει την ποιότητα του καφέ και να έχει πάντοτε το ίδιο απολαυστικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι. Συνηθίζεται να την καθαρίζουν τακτικά με ξύδι, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα. 

Καφές χωρίς Καφεΐνη: Παράγεται αφαιρώντας την καφεΐνη από τους κόκκους πριν από το καβούρδισμα, με δύο διαφορετικές μεθόδους. Στην πρώτη χρησιμοποιούνται χημικά διαλυτικά καθώς οι κόκκοι περνούνε από ατμό και θερμαίνονται στο σημείο βρασμού του διαλυτικού. Αφού ξαναπλυθούν στον ατμό μέχρι να απομακρυνθεί τελείως το διαλυτικό, αφήνονται να στεγνώσουν. Η δεύτερη μέθοδος, γνωστή και ως ελβετική χρησιμοποιεί νερό για να μουλιάσει τους κόκκους, ώστε να ανέβει η καφεΐνη στην επιφάνεια τους. Στη συνέχεια, τα εξωτερικά στρώματα του κόκκου απομακρύνονται ενώ οι κόκκοι στεγνώνονται. Μάλιστα, στις μέρες μας, η επιστήμη κατάφερε να εξουδετερώσει το γονίδιο που ευθύνεται για την καφεΐνη και ήδη τα πρώτα καφεόδεντρα που θα παράγουν καφέ χωρίς καφεΐνη έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται. 
Η άλεση του καφέ αποτελεί επιστήμη