Ιστορικό

Δείτε την ιστορία μας

Στις αρχές του αιώνα μας, γύρω στο 1910, οι τρεις αδερφοί Αντώνιος, Νίκος και Ιάσων Λουμίδης, αφήνοντας πίσω την γενέτειρα τους, την Κάρυστο, στην προσπάθειά τους για τα προς το ζην, επεξεργάστηκαν τον δυσεύρετο και ακριβό για τα χρόνια εκείνα καφέ και τον πρωτοδιένειμαν στην αγορά.

Το μπακάλικο στο οποίο δούλευαν χρησιμοποιούσε για την παρασκευή του καφέ, ένα χειροκίνητο καβουρδιστήρι 10 οκάδων και για καύσιμη ύλη ξύλα ή κάρβουνα. Η διαδικασία παρασκευής του καφέ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, και η παραγωγή της επιθυμητής ποιότητας ήταν πραγματικό κατόρθωμα: ο καφές έπρεπε να καβουρδιστεί ομοιόμορφα, να έχει σταθερό χρώμα και να μην χάσει στο ψήσιμο κανένα από τα πολύτιμα συστατικά του.

Μέσα σε εκείνο το «πρωτόγονο» μπακάλικο απέκτησαν οι αδελφοί Λουμίδη την πολύτιμη πείρα, που αποτέλεσε το σημαντικότερο εφόδιό τους στην μετέπειτα πορεία τους στον κόσμο του καφέ.

1910

  1913
-
Τα τρία αδέρφια Λουμίδη, ο Ιάσονας, ο Νίκος και ο Αντώνης αφήνουν την γενέτειρα τους, την Κάρυστο και φθάνουν στον Πειραιά γεμάτοι όρεξη και πάθος για δουλειά. Τα πρώτα έξι χρόνια καταπιάστηκαν με την ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία παρασκευής και καβουρδίσματος του καφέ με πρωτόγονα μέσα της εποχής. Οι αδερφοί Λουμίδη γνώριζαν καλά ότι για να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα ο καφές έπρεπε να καβουρδιστεί ομοιόμορφα για να αποκτήσει σταθερό χρώμα και ταυτόχρονα να μην χαθεί κανένα από τα πολύτιμα συστατικά και χαρακτηριστικά του. Δουλειά επίπονη, που απαιτούσε μεράκι και αφοσίωση.


  1919
Με την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν, αποφασίζουν να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους για να ανοίξουν το πρώτο κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ επί της οδού Ρετσίνα στον Πειραιά.


1920

  1923
-
Οι Αφοί Λουμίδη αποφασίζουν να επεκταθούν εγκαινιάζοντας το νέο τους κατάστημα που πλέον στεγάζεται επί της οδού Τσαμαδού στον Πειραιά.


  1927
-
Το περίφημο σλόγκαν «έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες» είναι γεγονός. Το «κοφτερό» μυαλό του Νικόλαου Λουμίδη εμπνέεται αυτή την φράση όταν δίπλα από το θρυλικό καφεκοπτείο του Πειραιά άνοιξε ένα ανταγωνιστικό.


  1928
-
 «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής Στο δρόμο Αιόλου μεσ΄τα Χαυτεία Λουμίδης & Σία» γράφει ο ποιητής Σουρής. Στη παλιά θέση του καφενείου του Γιάννη Χάφτα στα Χαυτεία ιδρύεται καφεκοπτείο Λουμίδη.


1930

  1931
-
Ο καφές Λουμίδη γίνεται ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία (Bologna) και στην Γαλλία (Nice). Η οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται και στην συμπρωτεύουσα με ένα μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού Τσιμισκή.


  1938
-
 Το «πατάρι του Λουμίδη». Ένα κατάστημα-καφενείο στην οδό Σταδίου για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι. Όλα τα γνωστά ονόματα της τότε γνωστής λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθηναϊκής σκηνής, συχνάζουν, συζητούν και σχολιάζουν εκεί τα δρώμενα της εποχής, συνοδεία καφέ Λουμίδη. Οι Αφοί Λουμίδη είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που ακολούθησαν με αξιώσεις το Ευρωπαϊκό ρεύμα της συνεύρεσης για ανταλλαγή απόψεων συνοδεία καφέ.


1950

  1955
-
Ιδρύεται νέο καφεκοπτείο στην Αγορά Αθηνών. Το καβούρδισμα ή αλλιώς διαδικασία φρύξεως του καφέ λαμβάνει χώρα σε νέες σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για την εξασφάλιση της μέγιστης ποιότητας.


  1958
-
 Ο γλυκός κόσμος της σοκολάτας γίνεται ευρέως γνωστός με την ίδρυση της σοκολατοποιίας Λουμίδη στη λεωφόρο Αθηνών.


1960

  1961
-
Η αίγλη και η υψηλή αισθητική των Καφεκοπτείων Λουμίδη εντυπωσιάζει και εγκωμιάζεται στα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου καταστήματος στον Πειραιά.


  1966
-
 Η 2η γενιά της οικογένειας Λουμίδη αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας.


  1969
-
 Ακόμα ένα νέο Καφεκοπτείο Λουμίδη επί της οδού Ερμού στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός. Τα 5 εγγόνια ιδρύουν μία νέα πρότυπη κεντρική μονάδα επεξεργασίας, συσκευασίας και διανομής καφέ.


1970

  1971 
-
Η Λουμίδης Α.Ε. πλέον, με σήμα της τον Λουμίδη παπαγάλο αναπτύσσεται ραγδαία εγκαινιάζοντας καταστήματα σε Πάτρα και Καβάλα.  1973 
-
  Η Λουμίδης Α.Ε. εγκαινιάζει το σύγχρονο εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής τυποποιημένου καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας.


1980

  1987 
-
Η Λουμίδης Α.Ε. που παράγει και διανέμει τον συσκευασμένο καφέ Παπαγάλο εξαγοράζεται από τη Nestle S.A. H οικογένεια Λουμίδη, έχοντας κληρονομήσει την πείρα και τις πολύτιμες γνώσεις που περνάνε αναλλοίωτες από γενιά σε γενιά, συνεχίζει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με τα Καφεκοπτεία Λουμίδη.

1990

  1995 
-
Επαναλειτουργεί το καφεκοπτείο της Θεσσαλονίκης. Έναρξη συνεργασίας με τα Super Markets Continent (μετέπειτα Carrefour) για τη λειτουργία Καφεκοπτείου Λουμίδη – shop in shop σε διάφορα πολυκαταστήματα.


  1997 
-
 Η 3η γενιά της οικογένειας Λουμίδη εισέρχεται με όρεξη και όραμα να συμβάλλει στο δυναμικό της εταιρείας.


  1998 
-
 Ιδρύονται νέα καφεκοπτεία στην Καρδίτσα και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.


  1999 
-
 Άλλη μία συνεργασία με τα Super Markets Α/Β Βασιλόπουλος για τη λειτουργία Καφεκοπτείου Λουμίδη – shop in shop σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύονται νέα καφεκοπτεία σε Βόλο και Σέρρες.


2000

  2001 
-
 Νέα καφεκοπτεία ανοίγουν σε Μυτιλήνη, Λαγκαδά και Καστοριά.


  2004 
-
Εγκαινιάζεται νέο καφεκοπτείο στο Άργος.


  2006 
-
Η Λαμία υποδέχεται το δικό της καφεκοπτείο.


  2007 
-
Η Χαλκίδα και τα Γιάννενα καλωσορίζουν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη.


  2008 
-
Δύο νέα καφεκοπτεία προστίθενται στην οικογένεια Λουμίδη σε Μαρούσι & Κόρινθο.


  2009 
-
Σειρά έχει η Καλλιθέα και η Καλαμάτα.


  2010 
-
Η Λάρισα, η Χίος, η Ν. Ιωνία και ο Πειραιάς αποκτούν νέα καφεκοπτεία.  2012 
-
Κλείνοντας σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας στον Πειραιά, το Καφεκοπτείο Λουμίδη μετακομίζει στο ανακαινισμένο Μέγαρο Πολίτη. Ιδρύονται νέα καφεκοπτεία σε Αγ. Δημήτριο και Αγρίνιο.


  2014 
-
Ιδρύεται νέο καφεκοπτείο στην Κατερίνη.

Σήμερα

  Σήμερα η Δεύτερη και Τρίτη γενιά της οικογένειας ΛΟΥΜΙΔΗ συνεχίζουν από κοινού με ευλάβεια τη μακρά παράδοση της οικογένειας στον καφέ, βασιζόμενοι στην εμπειρία 90 και πλέον ετών, προσφέροντας στους πελάτες των ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΩΝ ΛΟΥΜΙΔΗ, φρεσκοκομμένο καφέ της καλύτερης ποιότητας


  Οι σταθερές αξίες και ο σεβασμός στο προϊόν και στον πελάτη έχουν καθιερώσει την οικογενειακή επιχείρηση ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ ως την πιο επώνυμη επιχείρηση στο χώρο, με υψηλή αναγνωρισιμότητα και συναισθηματική αξία στην ιστορία του γενικού ελληνικού επιχειρείν