Προέλευση

Ξεκινάει με μια κατσίκα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ένας μύθος. Λέγεται ότι ο Κάλντι, ένας Αιθίοπας βοσκός, παρατήρησε τις κατσίκες του να γίνονται πολύ ενεργητικές και ανήσυχες όταν έτρωγαν τα κεράσια από έναν συγκεκριμένο θάμνο. Μάζεψε λοιπόν μερικά κεράσια για τον εαυτό του, τα δοκίμασε και έτσι έγραψε την πρώτη σελίδα στην ιστορία του καφέ.
Αρχικά, τον καφέ τον απολάμβαναν σαν φαγητό και όχι σαν ρόφημα. Πρωτόγονες φυλές της Αιθιοπίας μάζευαν τους καρπούς από τον θάμνο του καφέ (επίσης γνωστοί και ως κεράσια) και τους ανακάτευαν με ζωικό λίπος, δημιουργώντας ένα είδος φαγητού εξαιρετικά πλούσιο σε ενέργεια. Όμως ο καφές ευδοκιμούσε και στην Αραβική χερσόνησο όπου εκεί ήταν η πρώτη φορά που εξελίχθηκε σε ζεστό ρόφημα, γύρω στο 1000 μ.χ. Μέχρι τον 13ο αιώνα, ο καφές είχε μπει ολοκληρωτικά στην διατροφή των Μουσουλμάνων. Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες” των πρώτων χρόνων του Ισλάμ λέγεται ότι έπαιρναν την ενέργεια τους και την ζωντάνια τους από το ζεστό ρόφημα του καφέ.
Όπως εξαπλωνόταν το Ισλάμ, έτσι εξαπλωνόταν και ο καφές. Όμως οι Άραβες ήσαν υπερπροστατευτικοί με τα καφεόδεντρα και δεν άφηναν κανένα γόνιμο σπόρο να περάσει τα σύνορα της Αραβίας, μέχρι και τον 16ο αιώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ένας Ινδός λαθρέμπορος ονομαζόμενος Μπαμπά Μπουτάν ξέφυγε από την Μέκκα με κρυμμένους σπόρους καφέ κολλημένους στο στήθος του. Έτσι, ο καφές άρχισε να καλλιιεργείται και στην Ινδία. 


Φυτεία καφέ: από εδώ ξεκινά το ταξίδι του πιο μαγευτικού και απολαυστικού ροφήματος.

Ο μύθος του καφέ ξεκίνησε με τον βοσκό και την κατσίκα που χορεύει.
Καθώς οι Ευρωπαίοι έμποροι επιστρέφανε στις πατρίδες τους από εξωτικά μέρη όπως η Αραβία, φέρνανε μαζί τους νέα για ένα καινούριο ρόφημα με μαύρο χρώμα. Οι Ολλανδοί πρώτοι το 1616 δημιούργησαν φυτεία καφέ στο νησί της Ιάβας, η οποία τότε ήσαν αποικία τους.
Το πέρασμα του Ατλαντικού έγινε το 1727, σύμφωνα με έναν ακόμα μύθο: Ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας ζήτησε από έναν κατάσκοπο τον Συνταγματάρχη Παχέτα να περάσει κρυφά σπόρους καφέ στην χώρα του. Ο Παχέτα ταξίδεψε μέχρι την Γαλλική Γουινέα, όπου γοήτευσε τη γυναίκα του κυβερνήτη. Για να του ανταποδώσει αυτή, του πρόσφερε ένα αποχαιρετιστήριο μπουκέτο ανθέων, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων και γόνιμους σπόρους καφέ. Σήμερα, η Βραζιλία αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ.